Víťazstvo -- Majstrovstvá vo vábení jeleňov – FEHOVA 2015

Pri príležitosti konania medzinárodnej výstavy zbraní, rybolovu a poľovníctva - FEHOVA 2015, ktorá sa uskutočnila v dňoch 12.-15.02.2015 v Budapeštianskom výstavnom a kongresovom centre HUNGEXPOsa konali aj Majstrovstvá vo vábení jeleňov.

Organizátori, už tradične na túto súťaž v rámci dobrých priateľských vzťahov pozývajú aj družstvo zo Slovenska. Slovenskú poľovnícku komoru reprezentovali skúsení vábičiari pp. Jaroslav Orság, Ján Šimurda a Ondrej Barát. Zodpovednú úlohu medzinárodného rozhodcu sa zo svojimi profesionálnymi skúsenosťami vykonával p. Ing. Alojz Kaššák. Organizačnú časť na Slovenskej strane zabezpečovala Kancelária SPK a zároveň vedúcim delegácie a bol Ing. Štefan Engel, PhD.

Na esteticky zladenom pódiu výstaviska s nadrozmernými grafikami zachytávajúcimi poľovníka v jeho každodennej práci sa predstavilo 18 súťažiacich. Naplnené hľadisko nielen samotných poľovníkov, ale aj ich rodinných príslušníkov a detí sa pozorne započúvalo do nádherného prejavu samotných súťažiacich, ktorí imitovali hlas jeleňa v troch rôznych disciplínach.

Každý súťažiaci bol tak ako sa na poľovníka patrí vkusne oblečený a hľadisku sa pozdravil zdvihnutím svojho klobúka, potom nasledovalo kratučké hrdelné sústredenie a za pomoci ručadla sa rozozvučal hlas na nerozoznanie od ozajstného jeleňa na rujovisku. Súťažiaci používali aj nástroje-ručadlá rôzneho druhu, ale poväčšine osvedčený Faulhaber, či iné ručadlá vyrobené z dreva, alebo plastickej hmoty. Nečudo, veď každý jeleň má aj inú farbu hlasu. A tu bol priestor, aby po vystúpení každého súťažiaceho spravodlivo ohodnotila jeho výkon medzinárodná rozhodcovská komisia- jury. A veru, nie vždy to mali samotní rozhodcovia jednoduché, pretože výkony boli výborné.

A ako to všetko dopadlo?

Víťazné miesta obsadili dvaja Slováci. Prvé miesto si vyručal Ján Šimurda. A na peknom treťom mieste bol Ondrej Barát. Jaroslav Orság sa umiestnil na desiatom mieste.

Našim reprezentantom patrí poďakovanie za perfektnú reprezentáciu a srdečne im k dosiahnutým výsledkom blahoželáme.

Srdečné poďakovanie sme odovzdali aj maďarským kolegom a organizátorom majstrovstiev vo vábení jeleňov na výstavisku FEHOVA 2015 v Maďarsku.

 

Spracoval: Ing. Štefan Engel, PhD., Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Slovenská poľovnícka komora, Štefánikova 10, Bratislava

Obr.1: Víťazi súťaže z ľava: Ján Šimurda, Búr Zoltán, Ondrej Barát

 

Obr.2: Súťažné vábenie v podaní Janka Šimurdu

 

Obr. 3: Členovia rozhodcovskej komisie- jury

 

Obr. 4: Kompletná delegácia Slovenskej poľovníckej komory

z ľava: Ing. Štefan Engel, PhD., Jaroslav Orság, Ján Šimurda, Ondrej Barát, Ing. Alojz Kaššák

 

Prílohy:
Stiahnúť tento súbor (Fehova_2015_vysledky.pdf)Fehova_2015_vysledky.pdf[výsledková listina]83 kB
Nachádzate sa tu: Home Aktuálne Podujatia Osvetová činnosť Víťazstvo -- Majstrovstvá vo vábení jeleňov – FEHOVA 2015